Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/clients/290c2cfce4467faed6e1c7c8b923a5bb/sites/dystopia.se/blogg/single-post.php on line 18

Fokuserar på systemfelen som deformerar och krymper livsrummet och människan => För villkorslös basinkomst

Denna kvinna har mitt stöd till 100 procent

Jamie Lopez, en 33 år gammal skönhetsterapeut som lider (?) av extrem fetma, öppnade år 2017 en skönhetssalong i Las Vegas. Salongen vänder sig framförallt till kraftigt överviktiga eller feta kvinnor, och har specialbyggda stolar som klarar en vikt på drygt 360 kg utan att svikta. Idén till att öppna en egen salong fick hon efter en pinsam upplevelse på en frisersalong, där stolen brakade samman under henne, efter att hon hade satt sig i den för att få sitt hår fixat.
 

Tyvärr blev Jamie Lopez tvungen att stänga salongen efter att en hatkampanj med obehagliga och hotfulla telefonsamtal, stölder, skadegörelse, dödshot och andra trakasserier hade satts igång mot henne. Men nu har hon öppnat en ännu större skönhetssalong, även denna gång i Las Vegas, samt en exklusiv nattklubb, med Omfångsrika Vackra Kvinnor som specifik målgrupp. Skrattar bäst som skrattar sist.

 

Detta är helt underbart. En plats där gravt överviktiga kvinnor blir accepterade och respekterade. En plats där de kan få en behandling som tar fram skönheten som finns hos dem. En plats som lyfter upp dem, istället för att trycka ner dem. En plats som är raka motsatsen till vikthets, pekpinnar, dietlistor, BMI-tabeller, vägningar och mätningar. En plats där man inte predikar för dem om nödvändigheten av livsstilsförändringar, utan boostar dem. En plats där motivationen att ta itu med såväl övervikten som de bakomliggande problemen kan få en chans att växa sig stark. En plats där det kontraproduktiva tjatet och pratet om vikten av en hälsosam livsstil lyser med sin frånvaro. En spark i skrevet på livsstilsexperterna. Jag gillar det skarpt. Jag stödjer denna kvinnas initiativ till 100 procent.

Förstå mig rätt. Att bära på en kraftig övervikt är inte hälsosamt på tid och längd. Det vet alla kraftigt överviktiga och feta människor. Man behöver inte ständigt predika för dem om nödvändigheten av livsstilsförändringar, om vad som är nyttigt att äta, om vad som är onyttigt att äta, hur ofta man kan äta onyttigheter som sötsaker, läsk och fet mat, utan att gå upp i vikt, om hur viktigt det är med regelbunden fysisk aktivitet. Vi som är överviktiga vet detta. Övervikt beror sällan på okunskap. Överviktiga människor är inte nödvändigtvis dummare eller mindre väldisciplinerade än normalviktiga. Man blir inte dummare för varje kilo man lägger på sig. Det finns lika många ingångar till övervikt som det finns överviktiga människor. Att man går upp i vikt behöver inte bero på ett stort intag av sötsaker, såsom godis, läsk och kakor. Alla överviktiga har inte ett stort sötsug. Det behöver inte vara sockret som är boven i dramat. Alla som har någonting mellan öronen begriper att om man stoppar i sig fler kalorier än man förbränner, så går man upp i vikt. Det handlar främst om hur mycket man äter i förhållande till hur fysiskt aktiv man är, inte vad man äter. Men det är klart, grovt bröd ger ju en långvarigare mättnadskänsla än vitt bröd. Man behöver inte äta så många skivor.

Man ska aldrig döma någon människa ohörd. Övervikt är sammanhangsberoende. Övervikt måste sättas in i ett djupare livssammanhang. Dessutom spelar genetiken stor roll för hur mycket man kan äta utan att gå upp i vikt. Psykologiska faktorer spelar in, såsom psykisk ohälsa under uppväxtåren. Kronisk sömnbrist leder på sikt till viktuppgång, eftersom ämnesomsättningen rubbas, vilket leder till ökad fettinlagring, samt att mättnadskänslan har svårt att infinna sig, vilket leder till att man äter för stora portioner. Det finns ingen botten i en sömnlös människa. Hur mycket man än äter, så varar man inte mätt särskilt länge. Det hjälper inte att man äter nyttig proteinrik mat med fiberrikt bröd till. Ju sämre jag sover, desto nyttigare äter jag, för att försöka minimera skadorna på hälsan. Jag försöker även vara fysiskt aktiv med styrketräning och promenader. Men det går inte att helt kompensera kronisk sömnlöshet med hälsosam kost och regelbunden fysisk aktivitet. Man går upp i vikt ändå, trots att man saknar genetisk predisposition för övervikt. Mina föräldrar var normalviktiga. Jag var normalviktig under hela uppväxten. Kronisk sömnbrist, som leder till övervikt, kan bero på att man har fått sin sömn söndertrasad av svåra eller problematiska uppväxtförhållanden. Det kan vara långvarig stress och oro i familjen, på grund av olösbara konflikter mellan föräldrarna, som i sin tur kan bero på en långvarigt ekonomiskt trängd livssituation, som kan vara omöjlig att ta sig ur, vilket i sin tur leder till att helvetet brakar löst varje kväll i form av högljudda bråk. Det bäddar inte för sömn. Det underminerar och trasar sönder sömnen även för friska och starka barn. Så var det för mig. Kronisk sömnbrist, trots goda sömnvanor och en hälsosam livsstil, har orsakat min kraftiga övervikt. Socker har spelat en ringa roll. Jag drack sällan läsk som barn. Jag åt sällan sötsaker som barn, eftersom jag inte gillade sötsaker. Jag dricker sällan läsk som vuxen. Jag äter numera sötsaker ibland, i måttliga mängder. Jag är lik förbannat överviktig. Du vet inte varför en människa har blivit överviktig eller fet, förrän du har hört hennes livsberättelse. Så döm inte! Kom inte med pekpinnar. Det är kontraproduktivt.

Skrivet av Mona Nilsson och publicerat under kategorin Omfångsrika Skönheter 152 143

Uppdaterat

Taggar: skönhet, övervikt, fetma, kvinnor, livssammanhang, sömnbrist, ämnesomsättning, gener, uppväxtmiljö, stress, oro, otrygghet, livsvillkor, livsstil, kost, bemötande, sömnlöshet, helhetssyn

Antal unika visningar: 380

Sprid gärna inlägget på sociala medier eller mejla/sms:a länken!

Lämna en kommentar